O Bowen tehnici

Što je to Bowenova tehnika

Bowenova tehnika je metoda koja uključuje nježne ali precizne manipulacije mekog tkiva. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom.

Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja, te se koriste u cijelom svijetu zadnjih 40 godina s uspješnim rezultatima što potvrđuju provedena medicinska istraživanja. Uključuje terapeutske postupke koji nisu konvencionalni, ali se provode zajedno s propisanim oblicima liječenja, ili se provode samostalno u vidu preventivnih postupaka za očuvanje zdravlja.

Povijest Bowenove terapije

Australac Thomas Bowen kreirao je ovu tehniku šezdesetih godina XX. stoljeća, prema osobnom osjećaju koji tip rada na tijelu donosi dobrobit cjelokupnom ljudskom organizmu, kao i prema pozitivnim rezultatima koje je postizao svojim radom.

Bowenova terapija najviše se koristi u Australiji, iako se zadnjih godina zbog svoje učinkovitosti proširila i u Veliku Britaniju, te Sjevernu Ameriku.

Djelovanje Bowenove terapije

Naše je tijelo cijelo vrijeme u pokretu. Kretanje i “održavanje” unutarnjeg rada organizma predstavlja jedan stalan protok informacija iz tijela (periferije) u mozak i nazad u tijelo. Istovremeno mehanizam našeg tijela ustrojen je tako da se svi “kvarovi” (disbalansi) u tijelu popravljaju čim ih se uoči, npr. zacjeljivanje površinskih rana.
No, ponekad je stanje takvo (zbog stresa ili prevelikog vanjskog utjecaja) da mozak više ne može sa sigurnošću razlučiti koji dio tijela treba njegovu dodatnu intervenciju. Zbog tog prekida u komunikaciji dolazi do zakazivanja funkcije tijela koja se brine za normalizaciju stanja kod različitih disbalansa. Posljedice mogu biti: bolest, bol, smanjena funkcija dijela tijela, problemi sa spavanjem ili osjećaj umora, nezadovoljstva.

Bowenovim pokretom koji je drugačiji i poseban, osigurava se piezolektrični efekt na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, time boljom lokalnom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Činjenica da Bowen djeluje preko ovojnica koje omataju cijelo naše tijelo i da se u tretmanu stimuliraju točke na površini gotovo cijelog tijela, čini Bowen holističkom terapijom.

Što ćete osjetiti za vrijeme tretmana?

Pacijenti za vrijeme tretmana najčešće ne osjećaju nikakvu bol, ponekad je moguće osjetiti manju nelagodu na onim mišićima i dijelovima tijela koji su pod pojačanim pritiskom (u hipertonusu). Terapeut za vrijeme tretmana radi procjenu stanja, potrebne korekcije, povremene pauze između setova pokreta i završnu procjenu.

Kome pomaže Bowen terapija

Budući da je Bowenova terapija, terapija koja ima holistički pristup, omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i kroničnih. Bowenovim tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a time se trajno otklanja i sama poteškoća.
Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja s obzirom na starost pacijenta, može se koristiti na novorođenoj djeci ili na osobama poodmakle životne dobi.

Pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema s kralježnicom, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s probavom i crijevima. Također je djelotvorna kod glavobolja, migrena, vrtoglavica, kod bolesti dišnih putova, problema s koljenima, zglobovima i stopalima te kod sportskih ozljeda. Ublažava simptome PMS-a, probleme s grudima, prostatom, bilježi rezultate i kod neplodnosti.

Bowen tehnika može biti prateća terapija kod stanja kod kojih je unos toksina povećan (terapije velikim količinama lijekova, kemoterapija, zračenja), te kod liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres (nesanica, glavobolja). Nadalje, Bowen se može provoditi i preventivno za povećanje imuniteta, te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti, izvedbe, a time i rezultata.

Istraživanje o učinku Bowen tretmana kod novorođenčadi s grčevima


Istraživanje proveo Geroge Ilchev iz Bugarske u lipnju 2013. Rad je objavljen u časopisu Bowen hands: Baby colics – Bowen Hands 06.2013

Ovo je lista najčešćih tegoba zbog kojih se pacijenti/klijenti odlučuju na Bowenovu terapiju. Lista je složena prema dijelovima tijela i organskim sustavima.

KRALJEŽNICA: Bolovi u leđima, išijas, uklještenja, trzajna ozljeda vrata, miogeloze, spondiloze, kompresivni sindromi, loša držanja

ČELJUSNI ZGLOB: Bolovi u zglobu, uklještenja čeljusnog zgloba, bolovi i trnjenja lica, bruksizam, glavobolje

RAMENI ZGLOB: Sindrom bolnog ramena, smrznuto rame, PHS, stanja nakon iščašenja i operacija

PROBAVA I CRIJEVA: Otežana probava (zatvor), Chronova bolest, žgaravica, napuhnutost, Kolike (grčevi) kod dojenčadi

GLAVA: Glavobolje, migrene, vrtoglavice, stres

LAKATNI I RUČNI ZGLOB: Teniski lakat, golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, stanja nakon prijeloma i ozljeda

KOLJENI I NOŽNI ZGLOB: Stanja nakon prijeloma i ozljeda koljena i gležnja

SPORTSKE OZLJEDE: Ozljede tetiva, mišića, zglobova, sindromi prenaprezanja; Preventivni tretmani za povećanje tjelesne spremnosti sportaša

DIŠNI PUTOVI: Astma, sinusitis, alergije, bronhitis, emfizem, peludna groznica…

REPRODUKTIVNI ORGANI: Neplodnost, tegobe s prostatom, ciste na dojkama, menstrualni poremećaji (PMS), tegobe u trudnoći

NEUROLOŠKE TEGOBE: Multipla skleroza, distoni sindrom kod dojenčadi (CPK), cerebralna paraliza, stanja nakon moždanog udara ili ozljede živca (pareze/paralize)