O Bowenovoj terapiji

Što je Bowenova terapija?

Bowenova terapija je neuromišićno-koštani pristup zdravstvenoj skrbi koji koristi manipulaciju mekog tkiva za korekciju mehaničke i neuralne disfunkcije u cijelom tijelu. Tretman se temelji na holističkom uvažavanju međuodnosa unutar struktura i ima za cilj olakšati prirodnu sposobnost tijela da se samoregulira i ozdravi (definicija Graham Penningtona).

Metoda uključuje nježne ali precizne manipulacije mekog tkiva. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s prilagođenim pritiskom.

Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja, te se koriste u cijelom svijetu zadnjih 40 godina s uspješnim rezultatima što potvrđuju provedena medicinska istraživanja. Uključuje terapeutske postupke koji nisu konvencionalni, ali se provode zajedno s propisanim oblicima liječenja, ili se provode samostalno u vidu preventivnih postupaka za očuvanje zdravlja.

Povijest Bowenove terapije

Australac Thomas Bowen kreirao je ovu tehniku šezdesetih godina XX. stoljeća, prema osobnom osjećaju koji tip rada na tijelu donosi dobrobit cjelokupnom ljudskom organizmu, kao i prema pozitivnim rezultatima koje je postizao svojim radom.

Bowenova terapija najviše se koristi u Australiji, iako se zadnjih godina zbog svoje učinkovitosti proširila i u ostatku svijeta.

Djelovanje Bowenove terapije

Naše je tijelo cijelo vrijeme u pokretu. Kretanje i “održavanje” unutarnjeg rada organizma predstavlja jedan stalan protok informacija iz tijela (periferije) u mozak i nazad u tijelo. Istovremeno mehanizam našeg tijela ustrojen je tako da se svi “kvarovi” (disbalansi) u tijelu popravljaju čim ih se uoči, npr. zacjeljivanje površinskih rana. No, ponekad je stanje takvo (zbog stresa ili prevelikog vanjskog utjecaja) da mozak više ne može sa sigurnošću razlučiti koji dio tijela treba njegovu dodatnu intervenciju. Zbog tog prekida u komunikaciji dolazi do zakazivanja funkcije tijela koja se brine za normalizaciju stanja kod različitih disbalansa. Posljedice mogu biti: bolest, bol, smanjena funkcija dijela tijela, problemi sa spavanjem ili osjećaj umora, nezadovoljstva.

Bowenovim pokretom koji je drugačiji i poseban, osigurava se piezolektrični efekt na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, time boljom lokalnom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Daljnji mehanizmi unutar Bowenove terapije su regulacija autonomnog živčanog sustava, odnosa parasimpatikusa i simpatikusa, te  kreiranje strukturalnog integriteta mišićno-koštanog sustava i njemu povezanih struktura. Sve zajedno rezultira optimalnom funkcijom živčanog sustava, a time i optimalnom funkcijom cjelokupnog organizma.

Činjenica da se pokreti izvode preko ovojnica koje omataju cijelo naše tijelo i da se u tretmanu stimuliraju točke na površini gotovo cijelog tijela, čini Bowen holističkom terapijom.

Što ćete osjetiti za vrijeme tretmana?

Pacijenti za vrijeme tretmana najčešće ne osjećaju nikakvu bol, ponekad je moguće osjetiti manju nelagodu na onim mišićima i dijelovima tijela koji su pod pojačanim pritiskom (napetiji). Terapeut za vrijeme tretmana radi procjenu stanja, potrebne korekcije, povremene pauze između setova pokreta i završnu procjenu.

Kome pomaže Bowenova terapija

Budući da je Bowenova terapija, terapija koja ima holistički pristup, omogućuje oporavak od mnogih tegoba akutnih i kroničnih.

Dozirani pritisak i minimalno invazivni pristup omogućuju primjenu Bowenove terapije bez ograničenja s obzirom na starost pacijenta. Primjenjuje se u radu s novorođenom djecom ali i s osobama poodmakle životne dobi.

Tretmani pomažu kod funkcionalnih tegoba mišićno-koštanog, neurološkog, probavnog, limfnog i cirkulacijskog sustava. Najčešće se tretiraju osobe s bolovima u leđima, vratu i zglobovima, unutar poslijeoperacijske rehabilitacije te stanja nakon sportskih ozljeda. Tretmani su također učinkoviti kod glavobolja, nesanice, vrtoglavica, ali i kod poteškoća sa probavom i alergijama. Tretmani Bowenovom terapijom ublažavaju menstrualne simptome, a korisna su podrška i liječenju neplodnosti.

Primjena Bowenove metode može biti prateća terapija kod stanja kod kojih je unos toksina povećan kao što su terapije velikim količinama lijekova, kemoterapija, zračenja, te kod liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres. Nadalje, tretmani se mogu provoditi i preventivno za podršku imunitetu, te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti, izvedbe, a time i rezultata.

Klinička iskustva terapeuta diljem svijeta govore u prilog primjene Bowen tehnike, a sve je više i istraživačkih radova kojima se Bowen svrstava u praksu utemeljenu na dokazima tvz. evidence based.

Bowen tehnika u Hrvatskoj